Tamman tuonti

Tamman tuonti oriasemalle

Tarkkailu

Kun olet päättänyt astuttaa tammasi asemallamme, tamman kiiman tarkkailu kannattaa aloittaa. Jokainen tamma ei kuitenkaan näytä kiimaansa kotioloissa, jolloin tamman voi tuoda suoraan tutkittavaksi, jolloin saamme kiinni kiimakierrosta, ja voimme alkaa suunnitella siemennystä.

Tamman kiimakierron pituus on keskimäärin 21-22 päivää, josta noin yhden viikon tamma on kiimassa, ja kaksi viikkoa ilman kiiman merkkejä.

Yhteydenotto

Tamman omistajana sinun täytyy selvittää, milloin eläinlääkäri on paikalla oriasemalla jotta tamma saadaan tutkittua sisäisesti, ja milloin on mahdollista saada valitsemasi oriin siementä. Oriaseman henkilökunta voi auttaa myös oriin valitsemisessa, jos tarvitset siihen apua. (Satu p.0505148486)

Valmistelu asemalle

Tuothan hevosesi tilallemme madotettuna ja rokotettuna. Tammasi ei tarvitse paljoa varusteita oriasemalla oleiluun, hyvä riimu ja naru riittää pitkälle. Jos Suomen kesä on sateinen, on hyvä varata sadeloimi mukaan. Henkilökunnalle täytyy ilmoittaa, jos tamman käsittelyssä tai terveydentilassa on jotain huomioitavaa, esimerkiksi jos tamma on kiukkuinen tai sillä on tiedettäviä allergioita. Tuothan hevosesi asemalle normaalisti siistittynä.

Vuorokausihintaan kuuluu hevoselle heinä, kaura, kivennäinen ja suola. Mahdollisia lisäruokia on esimerkiksi TalliPro Breeder ja Martan Hamppu. Yleensä hoidamme hevoset laitumessa, jolloin takakengät on otettava pois turvallisuussyistä. Jos hevonen halutaan hoitaa yksittäin karsinassa + tarhassa, kengät voi pitää jalassa. (karsinahoito on  kalliimpi) 

Ruokinnasta

Tamman ruokinta ennen siemennystä on hyvä pitää mahdollisimman normaalina. Laidunruoho ja ulkona olo on hyväksi astutettavalle ja jo tiineelle tammalle. Normaalia laihemmat tammat tiinehtyvät keskimäärin huonommin kuin muut.  Tiineyden aiheuttama ruokinnan lisätarve korostuu viimeisien 90 vuorokauden aikana (valkuainen!). Rasvalisä tiineyden lopulla parantaa maidontuotantoa, esim. kasviöljyt. Huolehdithan riittävästä vitamiinien saamisesta (ADE). Imettävän tamman energian ja valkuaisen saanti on turvattava. Valkuaisen tarve on noin kaksinkertainen tiineysaikaan verrattuna, ja energiantarve kasvaa 30-40%. Paras ruokintamuoto imettävälle tammalle on laidun.Kannattaa huolehtia hyvästä ruuansaannista myös sen jälkeen.

Tulo asemalle

Asiakkaille on varattu parkkipaikka tallin edessä ja kulku hevosen kanssa talliin ohjeiden mukaan. Kun tulet tammasi kanssa asemallemme, käythän tallissa varmistamassa, milloin voit tuoda hevosesi sisälle. Siivoathan hevosesi mahdolliset jätökset parkkipaikalta. Jos olet päiväkäynnillä tammasi kanssa, päiväkarsina/tarha on mahdollista varata, jos tammasi kanssa pitää odotella tai haluat jättää tammasi meille hoitoon tutkimuksien ajaksi.

Vastuu

Pyrimme hoitamaan hevosesi mahdollisimman hyvin. Hoito ja majoitus oriasemalla on kuitenkin aina omistajan vastuulla. Varsamaksu maksetaan suoraan orin omistajalle. Hän laskuttaa sen. Muistathan ilmoittaa varsasi syntymisen Hippokselle 1kk syntymästä, välttyäksesi korotetuilta rekisteröintihinnoilta.

tm2